Puro silindir şeklinde soluklmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde duman devamçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak ciddi, esnek ve yumuşak bir yapıda olmalı, uz bir aromaya ve intizamlı yanmayı sağlamlayacak kanatıcı özelliğe mevla olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf duru yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 seneındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı şiddetli oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en oflaz purolar olarak nitelendirilseler de biryoğun bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro ciğererken en uyanıklık etmesi gerekilen şey esaslı bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer esaslı bir nemde değil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız zevk yada dilsiz maalesef nasıl hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. tekmil muhafaza ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve ciğerime amade farz etmek ciğerindir. Yayımcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her çağ ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülküsel puro nem değerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada ciğerilen bir puro ülküsel nem değerlerinde ciğeriliyor onaylama edilebilir. Kimine için %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede aslında bu nem değerleri de kimisine için oldukça amelî ve ciğerilebilir en kâmil değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan zevk aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro ciğermeyi çok severken sair bir şahıs bu nem değerinin puroya yazık edilen bir bedel bulunduğunu ve asla ciğerilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk nem nüansı ortada gidip gelmeden cümle aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değteamülimi purolarına muhatara verebilir. Hakeza bir trok yapacaksanız bunu kabil evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize için bu nem değerleri neyi değteamültirmektedir diyerek soracak olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan allıkınan aroma artar, kötü azalır ve ciğerimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça kötü artar, ciğerimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde tevakkuf etmek istiyorsanız buna çağ ve deneyim ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en oflaz bedel bu ve bu değerde ciğermelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız molekül averaj 6 kamer içerisinde teamüllevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem verme üzerine oturmuş bu sistem sıcaklıktan özgür olmadığı ciğerin belirli bir çağ içerisinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tarz bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil evetğunca aşkın alev değteamülimi sıfır ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem kıymeti uydurmak ciğerin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu bedel iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek havaı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz şiddetli nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o çağ sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içine dağıtılır ve nem in mütemadi ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çallıkışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile müşterek tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek ciğerin en oflaz opsiyon olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem transfer hem nem verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. Akşam gün yada zaman geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme ciğerin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde şiddetli nem değerlerinde çift taraflı çallıkışarak durağan bir nem kıymeti sağlamlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor ciğeri fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tekmil puroların aynı nemde ve henüz sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.